Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΔΑΚΡΥΖΕΙ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΗΓΕΤΩΝ.




Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΔΑΚΡΥΖΕΙ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ
ΠΟΛΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΗΓΕΤΩΝ.

Με θλίβει πάρα πολύ αυτό που βλέπει με τα μάτια του ο Αρχάγγελος. Βλέπει την μεγάλη αποστασία των ανθρώπων! Βλέπει τους ανθρώπους να φεύγουν από τον Θεό, να πικραίνεται ο ίδιος ο Θεός Πατέρας και να επιτρέπει, για να μην χαθούν οι ψυχές των σπλάχνων Του μέσα στα τάρταρα του ολέθρου και του Άδη, να γίνουν πράγματα μέσα από την παιδαγωγική Του δικαιοσύνη, που θα πικράνει πολύ τα σπλάχνα Του, αλλά τουλάχιστον θα τα συνεφέρει. Θα επιτρέψει να γίνουν πράγματα που όλοι μας θα τα δούμε! Το επαναλαμβάνω με απόλυτη σιγουριά,  όλοι μας θα τα δούμε και δεν είναι πάρα πολύ μακριά!
Δεν βλέπει, νομίζετε, ο Αρχάγγελος όλη αυτήν την αποστασία που γίνεται μέσα στις δυο βασικές θεσμικές δυνάμεις που υπάρχουν στην κοινωνία μας, δηλαδή την πολιτική και την εκκλησιαστική ζωή;
Δεν βλέπει ότι η πολιτική και η εκκλησιαστική ηγεσία, αυτοί οι δυο θεσμοί, ενώ είναι από το Θεό για να συγκροτούν και να καθορίζουν την υλική και πνευματική ευδαιμονία ενός κράτους, δεν πάνε καλά;
Οι πολιτικοί τι κάνουν; Ποιο είναι το έργο τους; Είναι να βοηθήσουν το κράτος, τους πολίτες να ζήσουν με αξιοπρέπεια, έχοντας τα απαραίτητα για να είναι ευτυχισμένοι και να περνούν καλά.
Και η Εκκλησία τι κάνει; Για να μην χαθεί ο άνθρωπος μέσα στην κακότητα και την πονηριά του Εωσφόρου, παρουσιάζει την ωραιότερη πρόταση και δύναμη: Να γίνουμε ένα με το Θεό μέσα από την αγάπη, την ευσπλαχνία, την καλοσύνη, την ευγένεια. Στοιχεία που καθορίζουν την πνευματική υφή των πολιτών.
Αυτοί οι δύο θεσμοί, η Πολιτική και η Εκκλησία, καθορίζουν την πνευματική και υλική ευδαιμονία. Αυτοί όμως οι δύο θεσμοί τώρα που βρίσκονται; Βρίσκονται σε εξέλιξη στην αποστασία! Παρακολουθήστε να δείτε τι γίνεται σε όλο τον κόσμο. Ξέρετε τι κάνουν οι πολιτικοί αυτή την στιγμή; Έφθασαν στο σημείο να νομοθετούν και να θεσμοθετούν νόμους, εχθρούς της ηθικής και των εντολών του Θεού, δίνοντας αίσθηση αντιχριστιανικής βιωτής! Αυτό δεν κάνουν; Σε λίγο θα φοβόμαστε να ζούμε σωστά, χριστιανικά, γιατί οι νόμοι του κράτους θα είναι αντίθετοι από τους νόμους της Εκκλησίας, από τους νόμους του Χριστού.
Η Εκκλησία τι κάνει; Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την αγάπη που έχουν πάρα πολλοί εκκλησιαστικοί άνδρες, όπως αρχιερείς, ιερείς, διάκονοι και μοναχοί αλλά και απλοί άνθρωποι στο Θεό. Πόσες φορές όμως βλέπουμε και ένα άλλο εξίσου μεγάλο πλήθος εκκλησιαστικών ηγετών να μην ζει την αγωνία του Θεού για τα σπλάχνα Του; Να συμπεριφέρεται και να ζει με τέτοιο τρόπο, που να μην μπορούν να αφυπνίσουν τον λαό του Θεού για να παραμείνει μέσα στην αγκαλιά Του και αν έχουν φύγει απ’ αυτήν;
Πόσες φορές όμως θα δούμε από τώρα και στο εξής να γίνεται έντονα και αυτό: Οι εκκλησιαστικοί ηγέτες, σε σύμπραξη με αδιάφορους και πολλές φορές ακόμη και πολέμιους πολιτικούς ηγέτες, να επιτρέπουν και να ανέχονται αντιχριστιανικές πολιτικές προτάσεις. Πολλές φορές μάλιστα με τον τρόπο τους να καθησυχάζουν το ποίμνιο τους λέγοντας τους ότι: «αυτά δεν είναι τίποτα. Όλα βαίνουν καλώς. Είναι μια χαρά όλα». Δεν έχουν τη συνείδηση να αφυπνίσουν τον λαό αυτό, αλλά μόνο με νωχελικό τρόπο τον προσκαλούν απλώς στην αφηρημένη μετάνοια!

(απόσπασμα απομαγνητοφωνημένου κηρύγματος του π. Ελπιδίου Βαγιανάκη)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ