Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ – ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΜΑΣ ΦΙΛΟΙ!




- ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ –
ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΜΑΣ ΦΙΛΟΙ!

Το μυστήριο της φιλίας είναι μεγάλη υπόθεση. Ψάχνεις να βρεις άνθρωπο να τον αγαπάς, να τον εμπιστεύεσαι και να τον ακούς.
Ποιος είναι αυτός; Πέστε μου; Όλοι έχουν απορία. Όλοι μερικώς αγαπούν. Μερικώς εμπιστεύονται και μερικώς υπακούν.
Υπάρχουν όμως κάποια όντα, που απόλυτα αγαπούν, που απόλυτα εμπιστεύονται και απόλυτα υπακούν. Αυτά τα όντα είναι τα μοναδικά σε γη και ουρανό, που έχουν το απόλυτο και είναι ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ.

Απόλυτα ΑΓΑΠΟΥΝ τον Θεό, απόλυτα Τον ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ και απόλυτα Τον ΥΠΑΚΟΥΝ σ’ αυτό που θα πει! 
 
Δεν έχουν νόμο δικό τους.
Δεν έχουν επιθυμία δική τους.
Δεν έχουν θέληση δική τους. 
Γιατί οι επιθυμίες τους, οι αγάπες τους, τα πιστεύω τους είναι ακριβώς το ίδιο πιστεύω του Θεού. Γι’ αυτό είναι τα πιο αξιαγάπητα όντα σε γη και σε ουρανό.
Είναι ότι είναι και ο Θεός. Γιατί; Αυτό που θέλουνε είναι αυτό που θέλει και ο Θεός.
Είναι ο Θεός αγάπη; Είναι και αυτά αγάπη.
Είναι ο Θεός πράος; Είναι και αυτά πραοί.
Είναι ο Θεός ειρηνικός; Είναι και αυτά ειρηνικά.
 
Δεν θέλουν να κάνουν κάτι, που δεν θέλει Αυτός, που λατρεύουν και αγαπούν. Το ξαναλέω. Δεν θέλουν να κάνουν τίποτε άλλο από αυτό που θέλει ο Θεός. Γιατί;
Γιατί Αυτόν πιστεύουν. Αυτόν λατρεύουν. Και Αυτόν αγαπούν.

Γι’ αυτό και δόθηκαν οι άγγελοι στους ανθρώπους σαν οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι, ΣΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΦΙΛΟΙ, σαν οι αξιολάτρευτοι προστάτες μας. Σ’ αυτή τη φιλία μπορεί να προστρέξει ο άνθρωπος χωρίς φόβο.

 * Είναι οι μόνοι φίλοι, που ότι και αν τους πεις, στην καρδιά τους θα το κρατήσουν, στο Θεό θα το ανεβάσουν και σένα πάντα θα βοηθήσουν.
 
 * Είναι οι μόνοι που δεν πρόκειται ποτέ να σε εγκαταλείψουν στη ζωή σου! Μέχρι τη τελευταία στιγμή, που τα μάτια σου ακόμα θα βλεφαρίζουν, θα είναι δίπλα σου και μέσα από τη συνείδησή σου θα σε κεντούν και θα σου λένε ποιο είναι το καλό, ποιο είναι το ωραίο και το ωφέλιμο, αυτό που αρέσει στο γλυκύ τους Θεό.

 * Είναι οι μόνοι που σου ζητούν να πιστεύεις απόλυτα, ν’ αγαπάς απόλυτα, ν’ ακολουθείς απόλυτα. Γιατί και οι ίδιοι είναι απόλυτοι. Ξέρουν ότι ευτυχία χωρίς ν’ αγαπάς δεν υπάρχει. Ευτυχία χωρίς να πιστεύεις δεν υπάρχει. Ευτυχία χωρίς να αφήνεσαι ολοκληρωτικά στο Θεό δεν υπάρχει. Αυτό διδάσκουν και αυτό ζητάνε από τα παιδιά που τους χαρίζει ο Θεός.

 * Είναι οι μόνοι που μας δίνονται ΣΑΝ ΔΩΡΟ την ώρα που βαπτιζόμαστε και δεν μας εγκαταλείπουν μέχρι την ώρα που φεύγει η ψυχή μας, γιατί οι ίδιοι οι άγγελοι μας την παίρνουν στο Θεό.

Λέει μέσα το Ευαγγέλιο, ότι οι άγγελοι μας βλέπουν το πρόσωπο του Θεού, γιατί δίνουν αναφορά για τη ψυχή αυτή που τους έχει παραδοθεί.
Δεν επεμβαίνουν στο αυτεξούσιό μας, γιατί είμαστε ελεύθεροι από το Θεό.
Κλαίνε για τα λάθη μας, όπως χαίρονται για τις αρετές μας.
Είναι φίλοι, που αν τους πεις «κράτησέ με από το χέρι», θα σε κρατάει από το χέρι.
Αν του πεις «σε παρακαλώ, κάτσε στην άκρη», θα καθίσει στην άκρη, γιατί έχουν μάθει στην υπακοή.
Γι’ αυτό και ζητούν να μας εκπαιδεύσουν ΣΤΗΝ ΥΠΑΚΟΗ.
Γι’ αυτό και η υπακοή θεωρείται μέσα στον χριστιανισμό, και μέσα στον κλήρο, και μέσα στη μοναχική ζωή σαν η βάση των αρετών. Όχι, γιατί είναι αυτή καθ’ εαυτή η αρετή, αλλά γιατί είναι η ουρανοδρόμος πορεία του ανθρώπου προς τον Ουρανό!
Είναι αυτή η απόλυτη υπακοή, που προέρχεται από μια απόλυτη εμπιστοσύνη και από μια απόλυτη αγάπη στο Θεό!

(απόσπασμα από κήρυγμα του π. Ελπιδίου Βαγιανάκη)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ