Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

12. Τα όνειρα του Θεού για μας

12. Τα όνειρα του Θεού για μας

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην κάνει όνειρα για το μέλλον του. Όνειρα κάνουν μικροί, μεγάλοι, άνδρες, γυναίκες, ακόμα και μικρά παιδιά.  
Όλα τα όνειρα έχουν σχέση κυρίως με το μέλλον και την ευτυχία των ανθρώπων. Προτεραιότητα σε όλα αυτά τα όνειρα έχει πάντα η επαγγελματική τους αποκατάσταση και η επιλογή ενός καλού συντρόφου, με τον οποίο θα μοιράζονται τις χαρές και τις λύπες της ζωής.
Για την επιτυχία των ονείρων τους στον επαγγελματικό τομέα ήδη δουλεύουν σκληρά από τη μικρή τους ηλικία, διαβάζοντας ασταμάτητα τόσα χρόνια, όσα είναι το δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια το γυμνάσιο και το πανεπιστήμιο.  Αλλά και στο συναισθηματικό τομέα, από μικρά ακόμα παιδιά βλέπουν, ψάχνουν και παρακολουθούν με αγωνία μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος σύντροφος, με τον οποίο θα μοιραστούν τις χαρές και τις λύπες της ζωής αυτής. 
Και ενώ φαίνεται πως μόνο εμείς οι άνθρωποι κάνουμε όνειρα για το μέλλον και την ευτυχία μας, υπάρχει και κάποιος άλλος, εκτός από μας και τους γονείς μας, που κάνει για μας τα πιο όμορφα και τα πιο υπέροχα όνειρα, που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί!
Με καταφανή έκπληξη και απορία, για το ποιος είναι αυτός, ζητούσε να μάθει ένα παλικάρι από τον σοφό γέροντα ασκητή, που μένει στο εκκλησάκι των Αρχαγγέλων, εκεί ψηλά στο βουνό. 
-Εκτός από μένα και τους γονείς μου δεν μπορώ να φανταστώ, άγιε πατέρα, κανέναν άλλο που να μ’ αγαπά τόσο πολύ και να θέλει πραγματικά την προσωπική μου ευτυχία.
-Και όμως, παιδί μου, υπάρχει κάποιος που σε αγαπά ακόμα και από τους γονείς σου πιο πολύ και θέλει να είσαι χαρούμενος και ευτυχισμένος, όχι μόνο σε τούτη τη ζωή, αλλά και στην αιωνιότητα.
-Σας παρακαλώ, μη με κρατάτε άλλο σε αγωνία! Πείτε μου ποιος είναι αυτός που με αγαπά τόσο πολύ και εγώ δεν τον ξέρω;
-Ούτε και συ το ξέρεις, αλλά ούτε και το πλείστο των ανθρώπων το ξέρει. Και όμως, δεν είναι κανένας άλλος εκτός από Εκείνον που σου έδωσε την ίδια τη ζωή.
-Μα, τη ζωή μου την έδωσαν οι αγαπημένοι μου γονείς.
-Νομίζουμε όλοι μας, παιδί μου, πως τη ζωή μας την παίρνουμε μόνο από τους καλούς γονείς μας. Μα η πραγματική αλήθεια είναι άλλη. Οι γονείς μας μόνο το φθαρτό σώμα μπορούν να μας δώσουν, το οποίο μετά τον θάνατο μας καταλήγει στο χώμα. Την αθάνατη, όμως, ψυχή μας μόνο ο Θεός την χαρίζει. Την βγάζει μέσα από την καρδιά Του και την βάζει μέσα στο σώμα που μας δίνουν οι γονείς μας. Γι’ αυτό και πραγματικός πατέρας και μάνα της ύπαρξης μας δεν είναι οι γονείς που μας έφεραν στον κόσμο δίνοντας μας το σώμα, αλλά ο ίδιος ο Θεός που μας χάρισε την αιώνια ψυχή μας. Αυτός είναι ο πραγματικός μας Δημιουργός  και η πραγματική Μάνα και Πατέρας της ζωής μας. Γι’ αυτό και δεν είναι για μας απλά ο Θεός, αλλά ο Θεός Πατέρας μας. Δεν είναι υπέροχη τιμή να είναι Πατέρας και Μανούλα της ζωής μας, ο βασιλιάς Δημιουργός όλου του κόσμου;
-Τώρα καταλαβαίνω άγιε πατέρα, γιατί με φωνάζεις το βασιλόπουλο του Θεού!
-Και εσύ, αλλά και όλοι οι άνθρωποι είμαστε, παιδί μου, τα βασιλόπουλα του Θεού, αφού ο γλυκός μας Θεός Πατέρας είναι ο βασιλιάς όλου του κόσμου. Κανένα άλλο πλάσμα σ’ αυτή τη γη δεν έχει τόση αξία, όσο έχουμε εμείς οι άνθρωποι, αφού μόνο εμείς από όλη τη δημιουργία Του είμαστε εικόνες δικές Του. Σαν παιδιά δικά Του, είμαστε η χαρά και η αγάπη Του. Αν ένας γονιός εδώ στη γη έχει τόση χαρά και ευτυχία για τα παιδιά του, δεν μπορείς να φανταστείς πόση χαρά και πόση ευτυχία έχει για μας ο γλυκύς μας Θεός Πατέρας. Είμαστε εμείς οι άνθρωποι η χαρά της καρδιάς Του, γι’ αυτό και, όπως ένας επίγειος πατέρας κάνει τα πιο γλυκά και ωραία όνειρα για το παιδί του, έτσι και ο ουράνιος μας Πατέρας κάνει για όλους εμάς τα πιο ωραία όνειρα για την αιώνια ευτυχία μας
-Ποια είναι τα όνειρα του Θεού για μας, άγιε πατέρα;
-Είναι πολλά, παιδί μου. Επειδή ο άνθρωπος είναι δισύνθετος, αποτελείται δηλαδή  από σώμα και ψυχή, τα όνειρα του Δημιουργού μας έχουν σχέση και με το σώμα μας αλλά και με την ψυχή μας. Όλα όμως αυτά έχουν σαν απώτερο σκοπό,  να γίνει πραγματικότητα το πιο όμορφο όνειρο Του, που ερμηνεύει και τον λόγο για τον οποίο μας δημιούργησε.
-Και ποιο είναι αυτό;  
-Να βρεθούμε μια μέρα όλοι μαζί στο υπέροχο ουράνιο βασίλειο Του, τον Παράδεισο, μαζί με τους αγίους αγγέλους Του, και να χαιρόμαστε εκεί την αιώνια χαρά και ευτυχία. Για να αξιωθούμε όμως του μεγάλου αυτού προορισμού, μας ζητά να ζήσουμε εδώ στη γη σύμφωνα με το θεϊκό Του θέλημα.
-Ποιο είναι το θέλημα Του;
-Να ζήσουμε σαν βασιλόπουλα δικά Του, αφού Εκείνος είναι ο βασιλιάς μας. Δηλαδή, με πνευματική ευγένεια, αγάπη και καλοσύνη προς όλους τους συνανθρώπους μας. Για να τα πετύχουμε όλα αυτά, μας άφησε έναν αλάνθαστο πολύτιμο οδηγό, με του οποίου τις σοφές συμβουλές και υποδείξεις μπορούμε να ανεβούμε την πνευματική σκάλα, που θα μας φέρει με σιγουριά στη θεϊκή Του αγκαλιά.
-Ποιος είναι αυτός ο πολύτιμος οδηγός,  άγιε πατέρα;
Είναι, παιδί μου, η αγία Γραφή, με την Παλαιά Διαθήκη και την Καινή Διαθήκη. Μέσα απ’ αυτήν μιλά το Πνεύμα του Θεού και μας κατευθύνει όλους στο σωστό τρόπο με τον οποίο πρέπει να ζούμε, αν θέλουμε να βρεθούμε μια μέρα όλοι μας στον Παράδεισο και να ζήσουμε αιώνια μέσα στην αγκαλιά του Θεού Πατέρα μας την άπειρη χαρά και ευτυχία. Μέσα στο άγιο αυτό βιβλίο, και κυρίως στο άγιο Ευαγγέλιο, θα δεις γραμμένα όλα τα όνειρα που έχει για μας ο γλυκύς μας Βασιλιάς. Θα μάθεις πόσο μας αγαπά και μας λατρεύει ο ουράνιος μας Πατέρας. Θα γνωρίσεις την υπέροχη διδασκαλία της αγάπης Του, με την οποία μπορεί να γίνει ο κάθε ένας από μας ένα άξιο βασιλόπουλο του ουράνιου Βασιλιά μας. Εκεί μέσα, όμως, θα δεις και κάτι άλλο, που θα συγκινήσει την ευγενική σου ψυχή. Θα δεις τι βάσανα και θλίψεις υπέφερε ο ίδιος ο Θεός για σένα, για μένα και για όλο τον κόσμο, προκειμένου να δει τα θεϊκά πατρικά Του όνειρα για μας να γίνονται πραγματικότητα. Όπως ένας γήινος πατέρας κάνει τα πάντα για να δει το παιδί του ευτυχισμένο, έτσι και ο ουράνιος μας Θεός Πατέρας κάνει τα πάντα για να ελευθερώσει από τα νύχια και τα δεσμά του σατανά κάθε πληγωμένο Του παιδί και μετά να το οδηγήσει στη χαρά και την ευτυχία της πατρικής Του αγκαλιάς. Θα μπορούσα να πω, παιδί μου, πως το άγιο Ευαγγέλιο δεν είναι μόνο το βιβλίο των εντολών Του, αλλά και το βιβλίο των ονείρων Του, αφού μέσα σ’ αυτό περιγράφονται όλα εκείνα που θέλει να μας χαρίσει, αν αποδεχτούμε τη θεϊκή Του πρόσκληση να γίνουμε οι επίγειοι άγγελοι Του. Αλήθεια, εσύ θέλεις να γίνεις ο επίγειος άγγελος Του και να ζήσεις με πνευματική ευγένεια, αγάπη και καλοσύνη, όπως πρέπει να ζουν οι πρίγκιπες του ουράνιου Βασιλιά;
-Πολύ το επιθυμώ, άγιε πατέρα, και θα σας παρακαλούσα, αν είναι δυνατόν, να με βοηθήσετε και σεις σ’ αυτό. Θα ήθελα να με διδάξετε, όπως ένας δάσκαλος τον μικρό του μαθητή, πώς να ξεκινήσω και τί πρέπει να κάνω, για να διατηρώ μέσα μου ακοίμητη την επιθυμία αυτή.
-Όποτε, παιδί μου, θα με χρειάζεσαι θα είμαι πάντα δίπλα σου, σαν πνευματικός σου πατέρας και καθοδηγητής. Θα σε βοηθήσω  όσο μπορώ και, όπως είπες και συ, σαν πνευματικός σου δάσκαλος θα σε μάθω σιγά-σιγά όλα τα γράμματα από το νηπιαγωγείο, το δημοτικό και μετά το γυμνάσιο, που θα σε βοηθήσουν να γίνεις ένας ευλογημένος επίγειος άγγελος του ουράνιου Βασιλιά μας. Από σένα ζητώ κατ’ αρχάς να είσαι ένα απλό και ταπεινό παιδί. Με την παιδική σου απλότητα, θα σαγηνεύσεις την μητρική καρδιά του ουράνιου σου Πατέρα και με την ταπείνωση, θα επιτρέψεις στη χάρη του αγίου Πνεύματος να γράψει ανεξίτηλα στην παιδική σου καρδούλα τους πιο υπέροχους και μελωδικούς ύμνους της ουράνιας αγάπης. Θα ήθελα, επίσης, να αρχίσεις να διαβάζεις κάθε μέρα το Ευαγγέλιο του Χριστού μας, για να μάθεις πώς να πολεμάς γενναία ενάντια στα πάθη και τις αδυναμίες σου, αλλά και πώς να κρατάς στην καρδιά σου το θεϊκό έρωτα για τον Θεό Πατέρα σου. Κάθε φορά που θα έχεις κάποια απορία ή δυσκολία στην κατανόηση θα μου το λες, ώστε με τη βοήθεια του Θεού, να σε βοηθώ να την επιλύεις. Όπως ένα παιδί μέχρι να ενηλικιωθεί και μάθει μόνο του να επιβιώνει χρειάζεται την βοήθεια των αγαπημένων του γονιών, έτσι και στην πνευματική ζωή, μέχρι να μάθεις πώς να πολεμάς τα πάθη σου και να χειρίζεσαι με αγάπη και ταπεινοφροσύνη τις εντολές του Θεού, είναι απαραίτητη η παρουσία, οι συμβουλές και η ευχή του πνευματικού σου πατέρα. Εγώ, παιδί μου θα είμαι εδώ, κοντά σου, για να σε βοηθήσω να μάθεις και να ζήσεις  τα πιο όμορφα όνειρα που έχει για σένα ο ουράνιος μας Πατέρας. Με την ευχή μου, ξεκίνα!
-Σ’ ευχαριστώ, άγιε μου πατέρα!

ΕΚΤΥΠΩΣΗ