Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

6. Το μυστικό για έναν ευτυχισμένο γάμο

6. Το μυστικό για έναν ευτυχισμένο γάμο

-Τι έχεις, παιδί μου, και είναι τα μάτια σου κόκκινα από το κλάμα;  ρώτησε με αγωνία μια μάνα το κοριτσάκι της, που μόλις είχε επιστρέψει από το σπίτι μιας συμμαθήτριας της.
-Έγινε μαμά μεγάλη φασαρία σήμερα στο σπίτι της φίλης μου. Τσακώθηκαν μεταξύ τους οι γονείς της και είπαν πολλά άσχημα λόγια ο ένας στον άλλο. Στο τέλος αποφάσισαν να χωρίσουν και έφυγε από το σπίτι ο μπαμπάς της.
-Η φίλη σου τι έκανε τότε;
-Έκλαιγε απαρηγόρητα και τους παρακαλούσε να μη χωρίσουν. Κανείς όμως, δεν της έδινε σημασία και συνέχιζαν να βρίζουν ο ένας τον άλλο. Γιατί μαμά δεν είναι όλα τα αντρόγυνα ευτυχισμένα, όπως είσαι εσύ και ο μπαμπάς; Τι είναι αυτό που τους κάνει να μη μπορούν να ζουν μεταξύ τους με αγάπη;
- Ο εγωισμός και το πείσμα, παιδί μου, είναι η βασική αιτία όλων των διαζυγίων. Τα δύο αυτά δηλητήρια έχουν τη δύναμη να σκοτώσουν κάθε ηλιαχτίδα αγάπης ανάμεσα στο αντρόγυνο. Η πραγματική όμως ουσία του προβλήματος, παιδί μου, δεν βρίσκεται στη σχέση ανάμεσα στο αντρόγυνο, αλλά στη σχέση που έχουν οι δύο αυτοί άνθρωποι με την πηγή της αγάπης που είναι ο καλός Θεός μας.
-Μπορείς, μαμά, να μου το εξηγήσεις αυτό καλύτερα;
-Για να έχεις, παιδί μου, αγάπη και να δίνεις αγάπη πρέπει να είσαι κοντά στο Θεό, που είναι η πηγή της αληθινής αγάπης. Όταν ο άνδρας αγαπά τον Θεό, τότε Εκείνος τον πλημμυρίζει με το πνεύμα της δικής Του αγάπης, που είναι άδολη, αγνή, δυνατή, ανυπόκριτη και θυσιαστική. Απ’ αυτή την αγάπη δίνει τότε ο άνδρας στη γυναίκα του και την κάνει ευτυχισμένη. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στη γυναίκα. Αν η γυναίκα σέβεται και αγαπά τον Θεό της, την ίδια αγάπη θα εισπράξει, για να την δώσει στη συνέχεια στο σύντροφο της και στα παιδιά της. Όταν και οι δυο τους εμπιστεύονται με απλότητα τον Θεό, τότε υπάρχει και μεταξύ τους αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αυτό το ζευγάρι, όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίσει, τις ξεπερνά με τη βοήθεια του Θεού εύκολα. Αν όμως, παιδί μου, ο ένας από τους δύο ή και οι δύο δεν αγαπούν και δεν σέβονται τον Θεό, το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που είδες σήμερα στο σπίτι της φίλης σου.
-Δηλαδή, οι γονείς της φίλης μου, δεν έχουν καθόλου αγάπη μεταξύ τους;
-Έχουν αγάπη, αλλά όχι την αληθινή θεϊκή αγάπη, που μας χαρίζει ο Θεός. Η αγάπη τους είναι επηρεασμένη από το πνεύμα του κακού, με αποτέλεσμα να είναι γεμάτη ζήλιες, πείσμα, θυμό, εγωισμό, υστεροβουλία και πολλά άλλα κακά. Και, δυστυχώς, είναι τέτοια η δύναμη του κακού πνεύματος πάνω τους, που δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο λάθος έχουν και σε τι αυτοκαταστροφή οδηγούνται.
-Ποιος μπορεί, μαμά, να τους βοηθήσει για να το καταλάβουν και να αλλάξουν ζωή; 
-Πάντα υπάρχουν διάφοροι φίλοι ή συγγενείς, που προθυμοποιούνται να παίξουν τον ρόλο αυτό. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να τον παίξει τόσο σωστά όσο ένας άνθρωπος του Θεού. Ένας πνευματικός πατέρας είναι η πιο σωστή επιλογή. Μόνο αυτός με τις σοφές συμβουλές του μπορεί να τους βοηθήσει να δει ο καθένας τα προσωπικά του λάθη και πάθη, αλλά και το μερίδιο ευθύνης στα προβλήματα τους. Και εμείς, οι γονείς σου, πολλές φορές χρειάστηκε να πάρουμε τις πολύτιμες συμβουλές του πνευματικού μας, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε με γαλήνη τις δύσκολες περιστάσεις. Επιπλέον, όταν εξομολογείται το αντρόγυνο τα λάθη και τις αμαρτίες που κάνουν στον πνευματικό τους, αλλά και όταν μεταλαβαίνουν το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας, οι ψυχές τους φωτίζονται από το Πνεύμα του Θεού και αρχίζει να γίνεται ο γάμος ένας μικρός παράδεισος. Ένας παράδεισος χαράς και ευτυχίας, μέσα στον οποίο ζουν και οι δύο την πεντάκτινη αγάπη.
-Ποια είναι αυτή η πεντάκτινη αγάπη, μαμά;
-Είναι ο χρυσός οδηγός της ευτυχίας μέσα στο γάμο. Είναι αυτός που εγώ και ο μπαμπάς σου ακολουθήσαμε, για να είμαστε αγαπημένοι και ευτυχισμένοι στο γάμο μας.
-Πόσο θα ήθελα, μαμά, να μάθω το μυστικό της πεντάκτινης αγάπης! Ίσως, αν το μάθαιναν και οι γονείς της φίλης μου, να μπορούσαν να γίνουν και αυτοί ξανά αγαπημένοι και ευτυχισμένοι, χωρίς να τσακώνονται.
-Όταν, παιδί μου, αποφασίσαμε να παντρευτούμε εγώ και ο πατέρας σου, πήγαμε σ’ έναν ευσεβή και πολύ σοφό γέροντα ιερέα για να τον συμβουλευτούμε. Εκείνος μας μίλησε τότε για την πεντάκτινη αγάπη και μας καθοδήγησε πώς να την ζήσουμε. Μας είπε πως, για να βαδίσουμε το υπέροχο μονοπάτι της πεντάκτινης αγάπης, πρέπει πρώτα απ’ όλα να αφήσουμε πίσω μας κάθε μορφή εγωιστικής αγάπης.
-Τι σημαίνει αυτό, μαμά;
-Να δίνουμε αγάπη μέσα από την καρδιά μας, χωρίς να απαιτούμε συμφεροντολογικά από τους άλλους να μας την ανταποδίδουν. Η αγάπη δεν είναι σαν το εμπόριο. Δεν δίνω για να μου δώσεις, αλλά σου δίνω ανιδιοτελώς για να σε κάνω ευτυχισμένο. Εγώ, όταν σου δίνω αγάπη, θέλω να κερδίσω κάτι από σένα ή το κάνω επειδή σε αγαπώ και θέλω να είσαι ευτυχισμένη;
-Γιατί με αγαπάς και θέλεις να είμαι ευτυχισμένη.
-Τα αντρόγυνα που χωρίζουν εύκολα είναι εκείνα που δεν κατάλαβαν το ιερό μυστήριο του γάμου και δεν θέλησαν να μάθουν πώς να αποκαταστήσουν το κακό, που κατέστρεψε την αγάπη τους.
-Τι δεν κατάλαβαν, δηλαδή, και τώρα είναι δυστυχισμένοι;
-Δεν κατάλαβαν πως μέσα στο γάμο, ο Θεός χαρίζει στον κάθε άνθρωπο ένα πολύτιμο και ανεκτίμητο δώρο, έναν γλυκό και τρυφερό σύντροφο, για να πορευτεί μαζί του τη δύσκολη πορεία της ζωής. Για να ζήσει όμως με χαρά και ευτυχία πρέπει να παραμερίσει ο καθένας τους προσωπικούς του εγωισμούς και τα πείσματα, για να μπορεί η χάρις του Θεού να ενεργεί πάνω τους χαρίζοντας τους γαλήνη και χαρά. Η πεντάκτινη αγάπη βοηθά πολύ στο να πετύχει ο άνθρωπος την αγάπη, την ενότητα και την ευτυχία του μέσα στο γάμο.
-Ανυπομονώ, μαμά, να μάθω την πεντάκτινη αγάπη, όπως σας την δίδαξε ο ευσεβής γέροντας ιερέας.
-Μίλησε πρώτα στον μπαμπά σου και του είπε: «Πρέπει, γιε μου, να αγαπήσεις τη γυναίκα σου με όλη τη δύναμη της καρδιάς σου, αφού αυτή θα είναι από δω και πέρα με τη βοήθεια του Θεού η πραγματική επίγεια δύναμη της ψυχής σου. Εκτός, όμως, από σύζυγο σου, που είναι η πρώτη μορφή της συζυγικής αγάπης, πρέπει να την προστατεύεις και όπως ένας πατέρας την μονάκριβη του κόρη. Να είσαι ένας τρυφερός και στοργικός πατέρας, που θα μπορεί να καταλαβαίνει τις ανησυχίες της κόρης του και θα την κάνει να νιώθει σιγουριά και εμπιστοσύνη από την πατρική του παρουσία. Είναι υπέροχο να της δώσεις να καταλάβει, πως ζεις μόνο γι’ αυτήν και την ευτυχία της. Η πατρική στοργική παρουσία, αποτελεί τη δεύτερη μορφή της συζυγικής αγάπης. Στην τρίτη μορφή της συζυγικής αγάπης πρέπει να είσαι, εκτός από τρυφερός σύζυγος και στοργικός πατέρας, και ένα γλυκό μωρό μέσα στην αγκαλιά της αγαπημένης σου. Μήπως τυχαία πολλές φορές, όταν μιλούν μεταξύ τους τα νεαρά ζευγάρια, αποκαλούν ο ένας τον άλλο «μωρό μου»; Όχι, βέβαια. Είναι η ανάγκη του ανθρώπου μερικές φορές, ιδίως όταν πονά και υποφέρει από κάτι δυσάρεστο, να αναζητά σαν μωρό την τρυφερή μητρική αγκαλιά για να γαληνέψει. Και συ, γιε μου, μη διστάζεις να ξεκουράζεσαι σαν μικρό παιδί στο στήθος και την αγκαλιά της αγαπημένης σου συντρόφου. Αυτό δεν θα ξεκουράζει μόνο εσένα, αλλά και τη σύντροφο σου, που θα έχει τη χαρά να ενεργοποιεί, όχι μόνο για τα παιδιά της, αλλά και για σένα το πιο μεγάλο δώρο που χάρισε σε όλες τις γυναίκες ο Θεός, που είναι η μητρική αγάπη! Οι τρεις αυτές μορφές αγάπης στο γάμο, δηλαδή, να είσαι σύζυγος, πατέρας και μωρό είναι οι βασικές πύλες που φέρνουν και αυξάνουν την αγάπη. Δεν είναι, όμως, καθόλου ευκαταφρόνητες και οι άλλες δύο. Να είσαι, δηλαδή, και φίλος και αδελφός στην αγαπημένη σου σύζυγο. Σαν έμπιστος φίλος της, που δεν θα φοβάται μήπως την προδώσεις, θα μπορεί να σου εμπιστεύεται ένα της μυστικό και δεν θα χρειάζεται να βρει τις φίλες της για να το πει σ’ αυτές, με ό,τι ολέθριο μπορεί να συμβεί από αυτή την πράξη της. Τέλος, σαν αγαπημένος αδελφός της, θα μπορείς να της χαρίζεις το ωραίο συναίσθημα της αδελφικής παρουσίας. Με αυτό θα νιώθει τη μοναδική χαρά που έχουν όλα τα αγαπημένα αδέλφια, που μπορούν με σύμπνοια και κατανόηση να λύνουν τα προβλήματα τους και να μιλούν για τα όνειρα τους.
-Είναι υπέροχα, μαμά, όλα αυτά που συμβούλεψε τον μπαμπά μου ο σοφός αυτός άνθρωπος! Σε σένα τι είπε;
-Και σε μένα είπε, να γίνω αυτά τα πέντε, για να κάνω τον μπαμπά σου ευτυχισμένο. Να είμαι πρώτον καλή σύζυγος, που θα τον αγαπώ και θα τον λατρεύω. Με την γυναικεία γλυκύτητα μου να τον κάνω να νιώθει, πως ζει μέσα σε έναν επίγειο παράδεισο. Δεύτερον, να γίνω τρυφερή και στοργική μανούλα, όταν φοβισμένος από τα διάφορα προβλήματα και τους πειρασμούς θα αναζητά ένα ήρεμο λιμανάκι για να γαληνέψει. Να γίνει το στήθος μου και οι χτύποι της καρδιάς μου η μητρική μελωδία, που θα τον νανουρίζει και θα τον οδηγεί μακριά από κάθε στεναχώρια και θλίψη. Τρίτον, να γίνομαι και εγώ ένα μωρό στην αγκαλιά του, που θα απολαμβάνω τη μοναδική πατρική αγάπη και προστασία του. Τέταρτον, να είμαι έμπιστη φίλη του, που δεν θα ντρέπεται να της εξομολογηθεί κάποια του αδυναμία, ώστε να μη μπορεί εύκολα να τον παραπλανήσει κάποια άλλη γυναίκα. Τέλος, αγαπημένη του αδελφή, στην οποία θα νιώθει σιγουριά με την παρουσία μου και σταθερή αδελφική βοήθεια.
-Φαντάζομαι, μαμά, πως όλα αυτά τα εφαρμόσατε και συ και ο μπαμπάς, γι’ αυτό και είστε αγαπημένοι και ευτυχισμένοι!
-Ναι, παιδί μου. Τα εφαρμόσαμε, όχι μόνο για να είμαστε εμείς οι γονείς σου ευτυχισμένοι, αλλά για να είστε και σεις τα παιδιά μας χαρούμενα και ευτυχισμένα. Η δική μας η ζωή είναι αυτή που επηρεάζει και τη δική σας. Ανάλογα πως θα ζήσουμε εμείς σαν γονείς, θα είστε και σεις ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι.
-Το καταλαβαίνω, μαμά, αλλά και το βλέπω στην περίπτωση της φίλης μου. Πόσο θα ήθελα, όλοι οι γονείς να ζούνε σαν και σας και να είναι όλα τα παιδιά του κόσμου ευτυχισμένα!

ΕΚΤΥΠΩΣΗ